Snoekkruid- Pontederia cordata ---- (Pontederiafamilie - Pontederiaceae) --
Hommelplant, drachtplant
Een overblijvende oeverplant
Bloeiperiode: juli-september
Bloem: blauw en tweezijdig symmetrisch; de 6 vergroeide bloemslippen kroonbladachtig; de bovenste slip in het midden met een gele vlek; meeldraden 6, stijl met 3 stempels, bloeiwijze aarvormig. Door de 6-tallig-heid en de vorm van de bloem en aarvormige bloeiwijze wordt de plant ook moerashyacint genoemd
Blad: zwak pijlvormig met een stompe punt en een meestal een hartvormige voet, soms pijlvormig; bladsteel lang met schedeachtige voet
Vrucht: een doosvrucht
Hoogte: 0,6-1,0 m
 
 
Milieu en groeiplaats: voedselrijk water veelal met een modderige laag op de bodem; groeit op de meeste grondsoorten; in sloten, kanalen en vijvers; water diepte ca. 20-40 cm; zonnig.
Herkomst en verspreiding in Nederland: Noord- en Zuid-Amerika; in Nederland een tuinvijverplant, maar wordt door burgers ook uitgeplant in open water dat grenst aan tuinen en verwildert daardoor gemakkelijker. Rond 2000 vooral in de omgeving van Gouda en Boskoop al op meer plekken verwilderd. Dit gebeurde ook steeds meer in andere regio's onder meer in Veenendaal in het Valleikanaal, waar deze plant zich uitbreid na aanplanten in dit kanaal. Snoekkruid Komt nu op vele tientallen plekken in Nederland voor.
Toepassing: tuinvijvers; daar kan de plant zonder veel onderhoud jaren achtereen stand houden. ondiepe vijvers kunnen relatief snel dichtgroeien.
Beheer: verwildering tegengaan: De plant is tot nu toe is tot nu toe zwak invasief, maar het zal niet de eerste keer zijn dat een plant zich onverwachts explosief uitbreidt. Dit kan gebeuren zodra de soort aan het Noordwest Europese klimaat is aan gepast. Misschien moet het gebruik van deze plant worden ontmoedigd en zeker het aanplanten als oeverplant worden verboden.
Wilde solitaire bijen: nog niet waargenomen. Wordt misschien door langtongige zomerbijen zoals behangersbijen bezocht.
Dracht: één keer ruim twee weken achtereen tientallen honingbijen waargenomen binnen een afstand van 100 m van een bijenstal; ze verzameleden stuifmeel en nectar.
 
Bloeiwijze
 
Bloem
 
Bloeiwijze en blad
 
Bloeiwijze en blad
 
 
 
Vegetatie in een vijver
 
Fragment
 
Een verwilderde plant om de omgeving van Gouda/Stompwijk) (2001)
 
Honingbijen
 
 
 
 
Snoekkruid is voornamelijk een hommelplant