Enkele voorbeelden van tuinen met eetbare planten voor bijen
Volkstuinen - op volkstuincomplexen en op schooltuinen groeien massa's bloeiende eetbare planten waar bijen op kunnen foerageren. (Amsterdam-Noord)
 
Schooltuinen in Schiedam
 
Een terrastuin - in stadstuinen kunnen 10-tallen eetbare planten voor sier- of belevingswaarde worden aangeplant of uitgezaaid. Naast de genoemde planten op de foto groeien op dit terras ook: Allium senescens, ananasmunt, anijs-afrikaantje, kleine bergsteentijm, chinese look, chocolademunt, citroenverbena, dropplant, echte tijm, kardoen, lavendel, rucola, salie en wilde marjolein.
 
 
 
Een bloeiende groente- en kruidentuin op het platteland - Als tuinbezitters op het platteland bewust zijn van de ecologische potenties van hun tuinen en boerenerven zou dat een substantieel effect hebben op de bijenfauna en de totale biodiversiteit van het platteland.
 
De boshoeve
 
 
De botanische tuin in Utrecht (RUU) - een bron van inspiratie voor eetbare bijenplanten
 
De oude kloostertuin in Ter Apel - eetbare en oude medicinale planten groeien hier bij elkaar
 
Een historische kruidentuin in het hart van de stad - De tuin is sterk geïsoleerd van ander groen. Toch vliegen hier naast honingbijen en hommels ook wilde bijen, vlinders en zweefvliegen.
 
Mariaplaats - een kruidentuin met veel belevingswaarde en betekenis voor sociale contacten
 
Een buurttuin: milieu, idealen en sociale contacten zijn kenmerkend voor deze buurttuin in Diemen.
 
 
De Bikkershof: niet alleen een tuin voor eetbare bijenplanten, maar ook voor sociale contacten en voor fysieke en mentale gezondheid. Zulke projecten zijn een investering in de samenleving.
 
 
De stadskruidentuin in Doesburg
Zulke tuinen hoeven niet per se cultuurhistorisch te zijn. Op heel veel plekken in het stedelijke gebied zijn zulke tuinen mogelijk.
Ze dragen niet alleen bij aan de leefbaarheid en sociale cohesie maar ook aan de stedelijke biodiversiteit.
Geef burgers veel meer ruimte om hun groene creatieve capaciteiten te ontwikkelen. Scheep ze niet af met allerlei braakliggende terreintjes die tijdelijk zijn. Het gaat niet om tijdelijke natuur, of tijdelijk groene activiteiten, maar om duurzaamheid van de kwaliteit van de samenleving inclusief biodiversiteit. Zorg voor duurzame begeleiding en ondersteuning.