Toelichting termen
Eetbare planten planten die voor consumptie worden gebruikt:
  - planten of delen daarvan die rauw of rijp gegeten kunnen worden
  - planten waarvan de eetbare delen eerst gekookt moeten worden
  - vruchten van planten die alleen of voornamelijk gebruikt worden voor het maken van jam, een gelei, of een drank zoals likeur, wijn etc
  - eetbare delen van planten, vaak bloemen, die als decoratie worden gebruikt, bijvoorbeeld viooltjes op een dessert, of blaadjes voor versiering van hoofdgerechten
  -

delen van planten waarvan bijvoorbeeld thee wordt getrokken

  - keukenkruiden, die in zeer kleine hoeveelheden als smaakmakers aan gerechten worden toegevoegd, dat kunnen vers of gedroogde bladen of zaden zijn
Eetbare delen
bloem: kroonbladen, bloembodem, bloemknoppen of hele bloem
blad: vrijwel altijd jonge en/of fris uitziende bladen
wortel: vooral jonge(re) wortels, soms knollen of bollen
stengel: jonge, veelal pas uitgelopen stengels en scheuten
vrucht: meestal rijpe vruchten; harde en/of zure vruchten worden gebruikt voor jam, gelei, likeur of andere dranken
zaad: meestal rijp zaad dat moet worden gedroogd en/of geroosterd.
Gebruik en bereiding Voor toepassingen en eetbaar maken van planten en delen daarvan zijn vele voorbeelden te vinden op internet.
   
Cultuurplanten planten die als landbouwgewas werden of worden geteeld
Giftige planten planten of delen daarvan, waar je ernstig of zelfs levensgevaarlijk ziek van wordt; spoedeisende hulp kan dan noodzakelijk zijn.
Groente gangbare, veelal gekweekte groente; veel planten die als toekruid worden gebruikt, kunnen ook als groente worden gekookt
Invasieve planten al dan niet opzettelijk geïntroduceerde planten; die zich vaak ten koste van andere planten sterk uitbreiden, en op veel locaties of in landschappen tot dominantie kunnen komen. Zulke planten kunnen beter niet worden toegepast. Zaadvorming en verspreiding van wortelstokken moet worden voorkomen.
Oude tuinkruiden kruiden die vaak in oude kloostertuinen en medicinale kruidentuinen zijn aangeplant.
Toekruid Veel vaker ook keukenkruiden genoemd: delen van planten, die in kleine hoeveelheden worden toegevoegd om de geur en smaak van gerechten, drank en desserts te verbeteren.
Tuinplanten Uitheemse/exotische planten die gewoonlijk als sierplant in tuinen en/of in de openbare ruimte worden aangeplant. Tientallen inheemse/wilde planten worden ook als sierplant aangeboden, maar de koper is zich dat vaak niet bewust.
Vergeten groente Wilde planten die in vorige eeuwen als groente werden gegeten en geteeld en geleidelijk werden vervangen door andere groenten. Ze zijn de laatste decennia weer herontdekt en worden zelfs weer als volwaardige groente gegeten; bijvoorbeeld pastinaak en rucola. Een soort als zeekool kon alleen in de meer zuidelijke delen van Europa in de natuur worden geoogst. Zeekool komt nog maar enkele decennia als een substantieel oogstbare plant in Nederland voor.
Wilde planten Planten die spontaan ergens groeien, dat kan in een tuin zijn, maar ook daar buiten.
 

Planten worden tot de inheemse soorten gerekend als ze ergens van nature voorkomen. Voor Nederland moeten dan minstens 2000 jaar terug in de tijd. voor onze jaartelling namen mensen die naar onze streken trokken al planten mee. Dat gebeurd tot de dag van vandaag. Alleen gaat dit nu sneller.

  De planten die formeel uitheems zijn, zijn gemarkeerd met een *
  Nieuwe planten vestigen zich ook op een natuurlijke wijze. De planten die zich na het begin van de jaartelling hebben gevestigd kunnen volgens verschillende criteria worden ingedeeld. Ook onze inheemse flora wordt al meer dan een eeuw door elkaar gehusseld, waardoor veel inheemse planten in ons eigen land exoot worden. Dat kwam voor al duidelijk aan het licht door het onderzoek naar de Spoorweg flora (Koster, 1991).Op deze pagina wordt hier verder niets over gezegd en verwijs ik naar (Hofman, zj; Sykora & Leopold, 1984). Waar we wel op moeten letten, is dat plantensoorten niet invasief zijn of worden.